ALERGIJE NA MLEKO

Ljudje so v večini primerov alergični na kravje mleko, najpogosteje pa prizadene majhne otroke. Alergije povzročajo beljakovine prisotne v mleku (kazein, α-laktoglobulin, β-laktoglobulin in goveji serum albumin). Pri odraslih se bolezen odraža le s kožnimi simptomi, otroci pa dobijo prebavne motnje (driska, slabost, trebušni krči). Kravje mleko lahko nadomestimo z kozjim ali ovčjim mlekom. Otroci, ki so alergični na mleko morajo zaužiti zadostno količino beljakovin z mesom, ribami in rastlinskimi živili (stročnice) ter zadostne količine kalcija z morskimi ribami, figami…

Prehrana

Ljudje, ki so alergični na kravje mleko se morajo izogibati vsem oblikam kravjega mleka, ki vsebujejo kazeine in sirotkine beljakovine. Bolnik lahko uživa jajca, rdeče meso in perutnino, mesne izdelke in izdelke iz jajc pa samo v primeru, ko je prepričan, da jim ni dodano mleko. Bolnik lahko uživa vso hrano, ki ne vsebuje mleka kot sestavine te hrane.

 

Alergije na hrano

Alergije na mleko

Alergije na žita in žitne izdelke

Alergije na sadje in zelenjavo

Laktozna intoleranca

Je nezmožnost prebave mlečnega sladkorja laktoze zaradi zmanjšane aktivnosti encima laktaze. Zbolevnost je najnižja v skandinavskih državah 15%, pri Afričanih je 70-80% in pri Azijcih je 100%. Tipični simptomi so bolečine v trebuhu, driska in vetrovi, ki se lahko pojavijo posamezno ali pa vsi naenkrat. Bolniki uživajo hidrolizirano mleko, mlečne nadomestke in alternativno hrano, ki je bogata na kalciju. Veliko kalcija se nahaja v figah, tofuju, lososu in sardelah v pločevinkah.

Laktozna intoleranca s starostjo narašča. Zanimivo pa je to, da je zbolevnost pri nosečih ženskah nižja (66%) kot pri ženskah, ki niso bile nikoli noseče.