WordPress za začetnike & WordPress spletna trgovina

Spodaj je predstavljen WordPress za začetnike in ta predvsem za tiste, ki želite v Worpdressu postaviti svojo spletno trgovino in začeti s spletno prodajo preko nje.

WordPress je brez dvoma, ena od najlažjih spletnih CMS platform za upravljanje spletnih trgovin (in tudi drugih speltnih strani).

Zato je tudi, med vsemi, CMS platformami, ki so namenjene upravljanju spletnih strani, najbolj priljubljen. Uporablja ga kar čez polovico upravljalcev vseh spletnih strani na svetu (vir 1).

Če vas zanima trženje preko vaše online trgovine, spletno trgovino pa želite postaviti v WordPressu, spodnji zapis morda vsebuje kak uporaben nasvet. Zato povabljeni k prebiranju…

NAMIG: Izdelava, upravljanje in vodenje WordPress spletne trgovine, naj gre z roko v roki, z aktualnimi znanji, da bo vaša spletna trgovina, čim bolj prodajno učinkovita. Če nameravate obiskati kakšen WordPress tečaj, poskušajte med ponudniki, izbrati takšen tečaj, ki ponuja tudi mentorstvo za večanje obiska vaše spletne trgovine. Zato, da boste znali izvajati spletne aktivnosti, da bo vaša WordPress, začetniška, online trgovina, skozi čas, konstantno rasla.

Kaj boste našli v teh nasvetih…

wordpress za začetnike

Zakaj je WordPress spletna trgovina primerna za začetnike pri spletni prodaji

WordPress spletna trgovina se za začetnike pri prodaji preko interneta priporoča zaradi tega, ker je z njo, tudi začetnikom, omogočeno zelo enostavno in hitro upravljanje s produkti v trgovini, upravljanje stanja zalog, spreminjanje cen, vtičnik, ki pa v WordPressu omogoča postavitev spletne trgovine (Woocommerce) pa je brezplačen in enostaven za uporabo.

Posodobljeni Woocommerce vtičnik bo tudi začetnikom zelo olajšal delo s spletno trgovino, zato, ker že v osnovi ponuja možnost filtracije izdelkov v trgovini na najbolj priljubljene, najcenejše, najbolj prodajane izdelke, itd…

Ena, izjemno všečnih in prodajno zelo učinkovitih spletnih strani v WordPressu, kjer je postavljena WordPress spletna trgovina je spletna cvetličarna in trgovina Sanjski-Sopek.si iz Škofje Loke.

Izgled trgovine poglejte spodaj, za izjemno izvirne funkcionalnosti cvetličarne Sanjski Šopek.si pa kliknite zgornjo povezavo:

izdelava spletne trgovine Sanjski Sopek

Tako kot pri vsaki drugi spletni trgovini, tudi WordPressov vtičnik Woocommerce, omogoča segmentiranje izdelkov (na kategorije in podkategorije), zelo enostavno pa je mogoče v WordPress spletni trgovini, samostojno upravljati s celotno trgovino.

To pomeni, da vam ni potrebna zunanja (pogosto plačljiva) računalniška pomoč za to, da spremenite, dodate, razširite ponudbo v svojih spletnih trgovinah, začetniki pri WordPress spletni trgovini pa imate tudi radi tudi to, da v kombinaciji z nekaterimi drugimi, brezplačnimi vtičniki, celotno WordPress trgovino, z lahkoto, samostojno SEO optimizirate – s čimer povečate vidnost vaše spletne trgovine na Googlu. Optimizacija internetnih strani je, na našem blogu, opisana tudi na povezavi.

NAMIG: Z namenom, da bo vaša začetna WordPress spletna trgovina, postavljena prodajno čim bolj učinkovito, ne pozabite spletne prodajne strategije zasnovati tako, da bo v prihodnosti, mogoče vaše izdelke v WordPress trgovini, mogoče prodajati preko najrazličnejših prodajnih kanalov. Pri načrtovanju online prodaje načrtujte kasnejšo prodajo izdelkov v vaši trgovini, na Amazon, družabnih omrežjih (Facebook, Instagram,…), preko email marketinga, itd… Še posebej je pri tem priporočljiva prodaja na Amazonu, saj Amazon “gosti” največjo bazo “vročih kupcev za nakup na spletu”. Obiskovalci Amazona ne hodijo na Amazon po informacije, ampak zato, da opravijo nakupe!!!

wordpress

Pomen preglednosti izdelane spletne trgovine

Ena od najpomembnejših točk prodajno učinkovitih spletnih trgovin je ta, da je vaša izdelana spletna trgovina PREGLEDNA.

Podobno kot velja pri obisku klasičnih, fizičnih spletnih trgovin, da kupimo tiste izdelke, ki so opazni in vidni na policah, redko pa izdelke, ki se skriva v globinah različnih polic ali v kotu trgovine, velja tudi za spletno trgovino, da bo ta bolj učinkovita, v kolikor bo pregledna.

Dostikrat, še posebej začetniki spletnih trgovin, ogromno časa posvetijo dizajnu in izgledu spletne trgovine, češ, da bo to izboljšalo prodajo, a je to pogosto “metanje denarja skozi okno”. Čeprav je izgled in uporabniška izkušnja v spletni trgovini zelo pomembna, je pred tem, še bolj pomembna preglednost trgovine.

Na svetovni ravni, najuspešnejša spletna trgovina na svetu, Amazon, tudi ni nek grafični presežek, je pa pregledna in razumljiva.

Četudi vaša spletna stran ne bo izdelana v WordPressu ampak v nekem drugem CMS-ju, je preglednost trgovine na prvem mestu uspeha prodaje. Lep primer lahko opazite na slovenski, prodajno izjemno učinkoviti in uspešni spletni trgovini, Pohištvo123.si, kjer so izdelki (npr. pisalne mize) v prvi vrsti, predstavljeni pregldno (vse pisalne mize na eni strani).

preglednost spletne trgovine

Izdelava wordpress spletne trgovine & cena

Povprečne cene za izdelavo spletnih trgovin v WordPressu, se gibljejo, v odvisnosti od zahtevnosti in želenih funkcionalnosti trgovin, od 250€ naprej, pa do nekaj čez 1000€.

Če želite sami odpreti in začeti spletno trgovino ter sami začeti z internetno prodajo, si preberite posodobljene nasvete o tem Kako začeti spletno trgovino, na povezavi.

POZOR: Pri izdelavi kalkulacije stroškov za izdelavo spletne trgovine v WordPressu, poskušajte predvsem tisti, ki ste začetniki pri spletni prodaji, vkalkulirati tudi stroške naknadne promocije vaše WordPress spletne trgovine. Postavitev in izdelava Worpdress spletne trgovine sta v celotni vzpostavitvi delovanja učinkovite prodaje preko vaše WordPress trgovine, še najmanjši strošek!!!! Podjetništvo na spletu ni samo skrb za to, da prodate preko vaše spletne trgovine čimveč, ampak tudi, da na drugi strani, skrbite za čim manjše stroške vašega poslovanja. Priporočilo: Nasveti, kjer je opisano podjetništvo na spletu.

V zvezi s promocijo in trženjem preko vaše WordPress spletne trgovine, za začetnike, priporočamo tudi prispevek Kaj je spletni marketing.

Primer krasne, začetne wordpress spletne trgovine, ki se na Googlu, šele pozicionira na trgu naravne kozmetike, je tudi primer trgovine, ki ponuja deodorantne kreme in ostalo naravno kozmetiko TakoLepo.si.

V trgovini boste opazili izjemen poudarek na preglednost izdelkov in ponudbe. S klikom in ogledom izdelane WordPress trgovine, bodite pozorni na iskalnik v trgovini – funkcija tega je, da obiskovalcem v trgovini, brez listanja po izdelkih (ki jih bo s časom v vaših trgovinah, vedno več), čimprej izlista izdelke, ki kupce konkretno zanimajo.

Na primeru trgovine TakoLepo.si je super lepo prikazano kakšna spletna trgovina lahko nastane tudi pri tistih, ki se zanimate za wordpress za začetnike:

wordpress spletna trgovina takolepo.si

Dodatne informacije

Tisti, ki vas zanima WordPress za začetnike in želite s pomočjo WordPressa, vzpostaviti učinkovito spletno prodajo, ponavadi potrebujete tudi bolj podrobne odgovore na vprašanja kaj je WordPress, WordPress osnove in navodila ter, tisti, ki se odločite za samostojno izdelavo spletne trgovine v WordPressu, tudi napotke kako narediti spletno stran z WordPress-om.

Kaj je WordPress

WordPress je, po domače povedano, spletna platforma (orodje/CMS) za urednikovanje vaše spletne trgovine (in tudi drugih internetnih strani, ki niso spletne trgovine).

Ker je brezplačen, je logično, zelo priljubljen.

Ker je WordPress, t.i. odprtokodni sistem, to pomeni, da za WordPress nenehno, dodatne funkcionalnosti in uporabne programčke (vtičnike, itd,…) razvija vedno več ljudi – v veliki večini potreb za WordPress spletne trgovine in ostale strani zadošča brezplačna uporaba teh vtičnikov in programčkov.

Zaradi zgornjih dveh razlogov je WordPress zdaleč najbolj priljubljeno orodje za upravljanje in urednikovanje spletnih strani.

Hkratno trženje izdelkov in storitev na WordPress spletni strani – primer Kreal

Tisti, ki jih zanima WordPress za začetnike, nemalokrat sklepajo, da v kolikor bodo z WordPressom postavili spletno trgovino, na njej ne morejo “smiselno” tržiti svojih storitev.

To ne drži…

WordPress platforma omogoča tako postavitev trgovine, kot tudi postavitev pristajalnih spletnih strani (kamor spletne trgovine ponavadi “obesijo” svoje storitve).

Tak, zelo lep in prodajno učinkovit primer je WordPress spletna stran Kreal, ki na isti spletni domeni (torej isti spletni strani) v trgovini ponuja izdelke (otroška igrala, zunanja igrala, urbano opremo, plezalne stene, itd…), hkrati pa na isti strani ponuja tudi storitve (npr. industrijsko oblikovanje, kjer je storitev predstavljena po korakih analize potreb za oblikovanje, razvoj idej, razvoj 3d modelov industrijskega oblikovanja ter izdelava prototipov).

NAMIG: Zelo učinkovita in vzorna WordPress spletna stran, ki je primerna za začetnike v WordPressu, je tudi spletna stran www.ETC-Adriatic.si, ki prodaja preko spleta, svoje team building programe. Na njej bodite pozorni kako se različni team building programi in njihova ponudba, na nevsiljiv način, prikazuje ob straneh glavnih spletnih vsebin!!!

Naknadno postavljanje trgovine na obstoječo WordPress spletno stran

Prenekateri lastniki obstoječih spletnih strani, ki jih imajo sicer že postavljene na WordPressu, ponavadi sklepajo, da na svoji strani, ne morejo dodati WordPress spletne trgovine, pa tudi to ne drži.

Trenutek, ko se odločimo dodati na našo spletno stran WordPress trgovino, je povezan z našo odločitvijo o tem kdaj želimo začeti prodajati izdelke preko e trgovine, ne pa ali WordPress tehnološko to omogoča ali ne.

V vsakem trenutku lahko v WordPress, na obstoječo spletno stran, namestimo vtičnik npr. Woocommerce za e trgovino in začnemo s polnjenjem produktov.

Včasih je celo priporočljivo, če spletno trgovino, na svojo wordpress spletno stran, dodamo kasneje – ko že imamo nek reden dotok obiskovalcev na našo spletno stran.

Odličen primer te prakse, je wordpress spletna stran Trnulja.com, ki ima (v času nastajanja tega zapisa), za prihodnjo e trgovino, samo zastavljen koncept (zavihek proizvodi), produktov in e trgovine, na strani pa sploh še ni.

Navsezadnje moramo, preden začnemo s prodajo na WordPressu, urediti mnogo stvari pred samo prodajo (logistika, dostava, embaliranje, etiketiranje, skladnost z zakonodajo, itd…).

WordPress za začetnike blogerje in vse ostale…

WordPress mnogi enačijo z orodjem, ki je primerno predvsem za blogerje oz. za bloge na spletnih straneh, ampak to ne drži. Ravno z razvojem vse mogočih vtičnikov (t.i. pluginov), omogoča WordPress danes izdelavo in postavitev spletnih trgovin, pristajalnih strani, enostavno in hitro SEO optimizacijo celotne spletne strani, itd….

Ravno pri SEO ustreznosti spletne strani, z namenom, da so WordPress postavljene spletne strani, uvrščene visoko na Googlu, je WordPress že v osnovi izdelan tako, da je zanj potrebno zelo malo dodatne SEO optimizacije (v primerjavi z drugimi CMS sistemi).

Optimizacija WordPress strani je podrobneje (vključno s primeri), opisana na povezavi, sicer pa naj ne bo, ob izdelani spletni trgovini, edina oz. največja skrb usmerjena v to, da pridobivate nove obiskovalce v spletno trgovino (kar je sicer zelo pomembno), ampak tudi to, da znate pridobljen obisk obiskovalcev spletne strani pretvoriti/konvertirati v nakupe.

Nič vam ne koristi visok obisk spletne trgovine, če v njej nihče nič ne kupi!!!! V pomoč vam naj bodo nasveti, kjer se podrobno obravnava tudi konverzija spletnih trgovin.

WordPress osnove & navodila

Glavne osnove za začetnike pri postavljanju WordPress spletnih trgovin, ki se jih splača upoštevati, so naslednje:

  • pazite, da imate permalinke (t.i. trajne povezave) nastavljene tako, da prikazujejo t.i. “čiste url naslove” (v katere je mogoče vključiti ključne besede za katere boste optimizirali posamezne izdelke v spletnih trgovinah (in tudi kategorije izdelkov)
  • začetniki poskrbite, da vašo WordPress spletno trgovino redno posodabljate (verzija aktualnega WordPressa se nenehno spreminja, vtičniki pa prav tako). Posodobitev vtičnikov v WordPressu in posodobitev same verzije WordPressa, ne zahteva nobenih računalniških znanj (zAdošča nekaj klikov na nadzorni plošči WordPressa)
  • redno bodite pozorni na to, da so v vaši spletni trgovini, v ospredju prikazani tisti izdelki, ki vam predstavljajo prioriteto pri prodaji (posledično poskrbite, da notranje povezave iz ostalih podstrani, redno kažejo na vaše prioritetne izdelke)

Kako narediti spletno stran z WordPress

Izdelava WordPress strani za začetnike, ni tako zapletena kot si to predstavlja marsikateri začetnik.

Potrebno se je držati le določenih korakov, da naredite od prve “poteze” vse pravilno, za izdelavo spletne trgovine ali spletne strani v WordPressu, pa vam ni nujno, v vseh primerih najeti, zunanje, strokovne pomoči.

Če bo vaša spletna stran ali trgovina razmeroma enostavna in imela malo produktov, lahko morda prihranite nekaj denarJA s tem, da naredite spletno stran z WordPress, sami, sicer pa konkretne korake o tem kako narediti spletno stran z wordpress, tako, da upoštevate tudi SEO optimizacijo vaše trgovine, najdete na povezavi WordPress SEO.

Kaj pa WordPress za tiste, ki svojih, več let, postavljenih spletnih strani, nimajo v Worpdressu?

Glede na to, da WordPress skozi leta šele prav pridobiva na svoji popularnosti, je žal tako, da mnogo spletnih strani, ki so bile izdelane v preteklosti, ni postavljenih na WordPressu. Lastniki teh strani, pa si vsaj nekateri, želijo, da bi njihove spletne strani, vseeno bile postavljene na WordPressu.

Za tovrstne želje obstaja možnost migracije obstoječih spletnih strani iz drugih platform na WordPress, je pa ta postopek migracije spletne strani v WordPress (2) dokaj zahteven, še posebej, če je spletna stran, velika in obstaja že več let.

NAMIG: Priporočljivo je, da pred migracijo spletne strani iz obstoječe v WordPress, dobro preučite pluse in minuse tega početja. Nekatere spletne strani, ki niso postavljene v WordPressu, dosegajo odlične rezultate in uvrstitve na Googlu, brez, da bi bile urednikovane iz WordPress CMS-ja, za takšne pa migracija v WordPress, nu nujno, smiselna oz. dodana vrednost.

Krasen primer izjemno uspešne, slovenske spletne strani, ki dosega odlične rezultate, kljub temu, da ni postavljena na WordPress-u je npr. Varčevanje energije, katero obiskovalci poznajo predvsem po odličnih primerjalnikih cen najrazličnejših toplotnih energentov (npr. cene toplotnih črpalk).

NAMIG: Čeprav se v tem članku omenja pretežno wordpress za začetnike v povezavi s spletno trgovino, ne berite teh nasvetov, kot “pravilo”, češ, da edino spletne strani v WordPressu, lahko dosegajo odlične rezultate na Googlu. To ni res!!! Nekatere, zelo velike in najbolj priznane blagovne znamke, tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, že vrsto let, delajo na povsem drugih CMS-jih (Joomla, Magento, Drupal,..) in prav tako dosegajo odlične rezultate na Googlu. Poglejte primer spletne strani TriglavSkladi.si, ki je postavljena na CMS-u Drupal.

WordPress za začetnike predstavlja tudi spodnji video

Viri:

1 – Kinsta
2 – How to migrate joomla to wordpress

FoodFacts