V čem je razlika med IPTV in WebTV in kaj sploh sta WebTV in IPTV

Razlika med IPTV in WebTV

Televizija preko interneta se šteje za alternativo običajnemu televizijskemu sprejemu. Ko je govora o običajnih sistemih za sprejem televizije, imamo v mislih sprejem preko kabla, satelita in sobne ali strešne antene. IPTV in WebTV sta prihodnost televizije in prinašata bistvene spremembe. V tem kontekstu so o IPTV ali WebTV vedno znova govori, izraza pa se pogosto uporabljata izmenično. Čeprav gre za zelo podoben način sprejema televizije, je razlika med IPTV in WebTV precej velika.

Razlika med IPTV in WebTV

V čem je razlika med IPTV in WebTV?

Razjasnimo, kakšna je sploh razlika med IPTV in WebTV.

Kaj je IPTV in kaj omogoča?

IPTV je v bistvu internetni televizijski sprejemnik. Pri IPTV se avdio in video signal digitalno prenašata preko internetne povezave. IPTV vključuje prenos klasičnega televizijskega programa javnih in zasebnih televizijskih postaj. Predpogoj za prenos sta IPTV Set Top Box naprava, ki je sprejemnik in zelo dobra internetna povezava. Ob sprejemu, ima IPTV tudi povratni kanal. Zato ne omogoča le sprejema, temveč tudi interakcijo. Mnogi novi sprejemniki (Set Top Box naprave) podpirajo tudi funkcije, kot sta snemanje in zaustavitev vsebine, ki je na sporedu.

Kaj je WebTV in kaj omogoča?

Za razliko od IPTV, tukaj ne gre za zasebne in javne storitve. Ciljni medij tukaj ni televizija, temveč stacionarni, prenosni ali tablični računalniki ter pametni telefoni. S pomočjo brskalnika, si lahko ob različnih spletnih straneh ogledate tudi različne videoposnetke, filme ali serije, ki jih želite. Tukaj gre za vsebine, ki so pogosto ustvarjene posebej za internet. Seveda pa si jih lahko gledate tudi na televizorju.

Vsebine so enostavno dostopne, na primer prek portala YouTube* in podobnih, kjer so praviloma brezplačne. Lahko pa si ogledate tudi vsebine, za katere je potrebno plačilo. Najbolj znana primera sta Amazon Prime* ali Netflix*.

Druga razlika IPTV in WebTV je, da za ogled ne potrebujete dodatnega sprejemnika. Če je na voljo dovolj hitra in stabilna internetna povezava, lahko gledate WebTV tudi v kavarni ali na vlaku. Je pa res, da le dovolj stabilna in hitra internetna povezava, zagotavlja visoko stopnjo kakovosti.

Pregled razlik med IPTV in WebTV

Razlika med IPTV in WebTV, marsikomu ni vedno jasna. Vsem pa je jasno, da obe možnosti, za svoje delovanje, uporabljata in potrebujeta internetno povezavo.

Še enkrat povzemamo glavne funkcije in lastnosti IPTV in WebTV:

IPTV:
  • ogled vsebin na televizorju
  • ogled klasičnih TV programov
  • Set Top Box naprava
  • visoka kakovost storitev
  • povratni kanal, ki omogoča interaktivnost
WebTV:
  • stacionarni, prenosni in tablični računalnik ter ostale pametne mobilne naprave
  • vsebina, pripravljena za internet
  • internetni brskalnik
  • ni garancije kakovosti
  • ogled televizije tudi na poti

FoodFacts