Tradicionalne božične jedi v Sloveniji

božične jediBožič je prav gotovo najlepši praznik v letu, ki nas ponese v čas otroštva in radostnega pričakovanja. Božični prazniki so neločljivo povezani z družino, božičnim obdarovanjem, druženjem in seveda z božično večerjo. V Sloveniji se radi držimo tradicije in za božični  večer pripravimo tradicionalne božične jedi.

Najpogosteje postrežemo s pečenko, pečenim puranom in pogosto tudi z divjačino. Prav tako je v Sloveniji bogata tradicija pečenja božičnih sladic. Iz otroštva imamo lepe spomine na božične piškotke in na bogate vonjave cimeta in ingverja.

Vsekakor je božič družinski praznik in tudi mnogi, ki ne marajo prazničnega blišča, se v tem času razveselijo dobrot, ki se šibijo na prazničnih mizah.

Božične jedi v Sloveniji

V Sloveniji so v starih časih za božični večer vedno pripravili razne dobrote. Vedno je bilo na mizi zelje in koline, to pomeni, da je gospodinja na mizo postavila sveže pečene krvavice. Seveda ni smela manjkati orehova ali makova potica. V času božičnih praznikov je bil na mizi tudi vedno bel kruh, čeprav ga čez leto ni bilo v izobilju.

V današnjem času je seveda vsega dovolj, a vseeno za božič pogosto pripravimo tradicionalne domače jedi, vsekakor pa pripravimo tradicionalne božične sladice. 

Katere so najpogostejše tradicionalne božične jedi pri nas?

Tradicionalen božične jedi v Sloveniji se razlikujejo od pokrajine do pokrajine, od vasi do vasi in tudi družinskem okolju so lahko različne. V nekaterih družinah so se ohranili bogata ljudska izročila, spet drugje se je pozabilo, kaj je bilo za praznike na mizi. Za božič je vsaka gospodinja dala na mizo najboljše kar je bilo na mizi. V zimskem času so bile pri hiši običajno tudi koline, zato je bilo za božič tudi še dovolj mesa.

Najbolj priljubljena jed za božično večerjo so bile krvavice, svinjska pečenka, pečena gos, puran ali večja kokoš. Vedno se je spekla orehova potica, v nekaterih hišah pa je bila na mizi makova potica. V mnogih hišah je še danes tako! Ko se zbere vsa družina, domov pridejo tudi tisti, ki jih ni celo leto, so mizi še vedno najbolj priljubljene jedi. (1)

FoodFacts