Slabosti mikroračunalnika Raspberry PI

V enem prejšnjih prispevkov smo preverili, katerih je tistih 5 prednosti, zaradi katerih je mikroračunačnik Raspberry PI eden najbolj priljubljenih računalnikov te sorte. A ker ima vsaka medalja 2 plati tokrat preverimo, katerih je 5 pomanjkljivosti oz. slabosti mikroračunalnika Raspberry PI.

1. Brez notranjega pomnilnika EMMC

Ker Raspberry PI nima notranjega pomnilnika, je namesto njega potrebna uporaba mikro SD kartice.Vsi vemo, da SD kartice niso tako hitre. Tudi če primerjamo najbolj hitro mikro SD kartico z notranjim pomnilnikom eMMC, bo le-ta še vedno počasnejša. Ker ni tako hitra to posledično pomeni, da se bo mikroračunalnik dlje časa zaganjal, zmanjša pa bo tudi hitrost branja / pisanja.

Številni proizvajalci matičnih plošč, kot so Beagle-Bone in Asus Tinker Board zdaj uporabljajo eMMC notranji pomnilnik za višjo hitrost. Prav tako obstaja možnost, da se notranji pomnilnik nadgradi z zunanjo kartico SD. Čas zagona take plošče je tako super hiter. Absolutno smo mnenja, da bi morala ekipa Raspberry PI razmislit o tej rešitvi v naslednji izdaji.

emmc-notranji pomnilnik

eMMC notranji polnilnik (VIR 1)

2. Manjka grafični procesor

Grafika je ključna stvar, če urejate fotografije, videoposnetke in ostale medije. Brez grafike ni popoln noben računalnik. Mnogi od nas potrebujemo grafični procesor, da bomo lahko opravili določene naloge, Raspberry PI ta tega enote nima – namesto nje to nalogo opravlja proces, a ni zadosten.

3. Nepraktičen kot namizni računalnik

Ko na matično ploščo pogledamo širše in si jo predstavljamo kot namizni računalnik, ugotovimo, da manjka veliko elementov. Tudi če kupite najnovejšo verzijo s 4 GB RAM-a. Rečeno je, da naredi 4K video pri 60 fps, vendar je v resnici malo manj in video v 4K 60 FPS lahko tudi „šteka“.

Če odprete preveč zavihkov, se bo plošča začela nekoliko upočasnjevati. Ne morete gledati spletnih video posnetkov na Netflixu ali Amazon, za to morate namestiti dodatne kodeke. Tudi po tem boste lahko komaj predajali 2k.

Potrebuje torej kar nekaj izboljšav in optimizacije tako programske kot strojne opreme.

4. Pregrevanje – ena vidnejših slabosti mikroračunalnika

V ploščo ni integriran noben sistem proti pregravanju, niti je ne dobite s kakšnimi ventilatorji. Ker ima Raspberry PI 4 zmogljiv procesor in številne funkcije, se začne hitro segrevati. Sploh če ga npr. uporabljate neprekinjeno 6 do 7 ur brez klimatske naprave ali zaščite proti pregrevanju. Zna se segreti tudi na nad 70 ° C, sploh če ste v toplejših krajih.

pregrevanje

pregrevanje (VIR 1)

5. Ne deluje z operacijskim sistemom Windows

Mnogi bodo sicer trdili, da je sposoben zagnati OS Windows. Toda dejstvo je, da ne bo pravilno delovalo z uradnimi verzijami tega sistema. Lahko poskušate, vendar se vam bodo Windowsi večkrat sesuli, pa še veliko hroščev bo. Kar je škoda, ker je, kot vemo, OS Windows najbolj uporabniku prijazen sistem, sploh za igranje iger. V bistvu praktično ne morete igrati iger na sistemih Linux. Številne aplikacije so na voljo za Windows OS zaradi podpore “.exe”. Imamo alternativne aplikacije, ki so na voljo na Linuxu, vendar številne priljubljene razvijalci programske opreme uporabljajo .exe formate.

Zaključek

Po pregledu tako prednosti kot slabosti mikroračunalnika lahko rečemo zgolj sledeče – pred nakupom pretehtajte, kaj pravzaprav potrebujete in zakaj kupujete mikroračunalnik. Glede na vaše potrebe in namene bo takoj jasno, kaj vam ustreza. Mogoče pa zgoraj naštete slabosti sploh niso slabosti za vas, kajne?

VIR (1) ROBU IN

FoodFacts