Prepoznajte in zmanjšajte tveganje za vnetljivi prah v proizvodnji tobaka in hrane

Odsesovanje prahu v obratih za proizvodnjo in predelavo hrane zahteva posebno obravnavo. Organski prašni material – na primer sladkor, moka, žito, začimbe in les – je namreč prav tako vnetljiv oz. gorljiv kot kovinski prah. Za zmanjšanje nevarnosti hude ali celo usodne eksplozije je potrebna ozaveščenost. Tako vodstva kot operaterjev in tudi opreme, da lahko primerno zajame vnetljivi prah in ga odstrani iz proizvodnega procesa.

Kako se lahko vname organski prah, kaj to pomeni za proizvodnjo in predvsem, kako zmanjšati nevarnosti, bomo preverili v tem prispevku.

Organski prah je pogost pri proizvodnji hrane in zlahka zagori

Če je vsebnost vlage dovolj nizka, lahko eksplodira praktično kakršen koli organski prah. Na videz neškodljive živalske in kmetijske sestavine, ki se uporabljajo za juho, krompirjevo moko in podobne izdelke, niso nobena izjema. Številni industrijski obrati za predelavo hrane svojim proizvodom dodajajo velike količine začimb, arom in škroba. Te pogosto sproščajo velike oblake prahu iz vreč in drugih posod. Mešanje teh snovi z razmeroma vlažnimi izdelki (na primer sveže sadje ali mleto meso) zmanjša nevarnost eksplozije, toda dokler se to ne zgodi, lahko prah zgori in povzroči veliko škode, če predhodno pride v stik s pregretim motorjem, površino ali celo cigaretnim ogorkom. Celo vlažni in s tem domnevno varni prašni materiali lahko eksplodirajo, ko so fino zmleti in izpostavljeni nizki vlažnosti.

tudi-moka-je-vnetljiva

Ste vedeli, da je moka lahko izredno vnetljiva?

Praktični primer, ki je uspešno rešil problem vnetljivega dima v tobačni industriji

Primer uspešne prakse predstavlja podjetje Nederman (1), ki je pred kratkim dobavilo sistem FlexFilter EX švedskemu tobačnemu podjetju, katerega izdelki so narejeni iz vlažnega tobačnega prahu. Ker prašek običajno vsebuje sorazmerno veliko vlage, sprva ni bil obravnavan kot potencialno eksploziven. Postopki izdelave in pakiranja pa vključujejo določeno stopnjo razlitja. Ko se tobačni prah izlije na prosto, se hitro posuši in pogosto v manj kot pol ure izgubi več kot 90% vsebnosti vlage.

To bistveno bolj suho snov so včasih odstranjevali približno enkrat na uro skozi visokofrekvenčni industrijski sesalec za zbiranje prahu. Na žalost je sistem deloval s tako visoko hitrostjo, da so se delci ob prehodu skozi kanale še bolj fino zmleli. To je povzročilo, da se v kanalih in smetnjakih sistema nabira precejšnja količina drobnega, vnetljivega prahu. Poleg tega je gumijasti filter, ki se je takrat uporabljal za zbiranje delcev, pogostokrat počil in ga je bilo treba zamenjati vsaj dvakrat na leto.

Bolj ko je prašen prah, večja je nevarnost, da se vname oz. zgori

Ko prah potuje po cevi ali kanalu, nastane statična elektrika. Če se v filtru ali v cevi sčasoma nabere preveč prahu, lahko pride do večje eksplozije.

Izveden je bil test, kjer je bil glavni izdelek proizvajalca tobačnih izdelkov zmlet v zelo droben prah, nato pa poslan podjetju v analizo. V preskusnem laboratoriju tega podjetja so vnetljivi prah zažgali, da bi izmerili njegovo vrednost KST. Ta vrednost prikazuje največjo hitrost dviga tlaka v barih in omogoča oceno pričakovanega vedenja prahu, zlasti verjetnosti in moči eksplozije.

tobak-je-lahko-vzrok-za-pozar

Praktični primer v tobačni industriji je pokazal izjemno učinkovitost odsesovalnih sistemov.

Vrednost KST izmerjenega tobačnega prahu je bila približno 70, kar je znatno višje kot na primer prah iz lesenih ostružkov in riža. Vendar je treba poudariti, da imata moka in sladkor KST približno 150 vrednosti.

Namestitev FlexFilterja s sprostitveno ploščo in protitlačnim ventilom je pomagala zmanjšati nevarnost za vnetljivi prah

Po oceni tveganja in ugotovitvi, da tobačni prah, ki nastaja v njihovi proizvodni tovarni, dejansko predstavlja nevarnost na delovnem mestu, je bila v podjetju nameščena odsesovalna naprava FlexFilter EX. Ta oprema sicer ne more preprečiti eksplozije prahu, vendar odvaja plamen in vroč zrak, ki se bosta ustvarila v takem primeru. Odsesovalni predor v primeru eksplozije požar absorbira in ga zadržuje s pomočjo protitlačnega ventila. Potem je treba filter zamenjati, razlog eksplozije pa je treba temeljito raziskati, a vendar se proizvodnja verjetno lahko nadaljuje v 24 urah. Vakuumski sistem zbira tudi odvečni tobačni prah in ga filtrira za varno in enostavno nalaganje.

Brez ustrezne opreme za obvladovanje tovrstnih eksplozij prahu je lahko škoda velika in povzroči dolgotrajno prenehanje proizvodnje.

pazite-da-ne-pride-do-eksplozije

Z varnim ravnanjem preprečite eksplozije in požare.

Nekaj ključnih dejavnikov, s katerimi lahko preprečite vnetljivi prah

V mnogih pogledih je največja nevarnost vnetljivega prahu preprosto, če prezremo tveganja, ki jih predstavlja vnetljivi prah. Na srečo zavedanje o tem vprašanju narašča, čeprav se to zavedanje med različnimi podjetji, panogami in geografskimi regijami še vedno močno razlikuje. Vse več podjetij ga vključuje kot potencialni dejavnik tveganja pri svojih ocenah varnosti na delovnem mestu glede na izdelke, ki jih izdelujejo, in količine prahu, ki nastane v proizvodnji.

Izvajanje industrijskih rutin gospodinjstva je bistveni vidik tega dela, saj pomaga zagotoviti varno in sanitarno okolje za delavce, opremo in izdelke. Učinkovit centralni sesalni sistem in namestitev drugih ustreznih naprav, kot so nape in druge vrste prezračevanja v postopku pomeni, da se prah ne bo mogel usesti ali širiti v takšni meri, kot bi se sicer. Hkrati pa preprečuje eksplozije in izpostavljenost ljudi dimom in drugim nevarnim delcem.

Poleg ozaveščenosti in ustrezne opreme ter postopkov čiščenja je zapletenost samega proizvodnega sistema dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri gradnji nove tovarne ali proizvodnega obrata. Intuitiven in razmeroma enostaven sistem za upravljanje bo verjetno povzročil manj škode, napak in vzdrževanja.

redna-skrb-za-cistoco

Vzpostavite rutinsko preverjanje.

Osnovni ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati v panogah s predelavo in proizvodnjo hrane

Naj bo delovno mesto čisto

Prvi in najpomembnejši korak je čim bolj zmanjšati pojav potencialno eksplozivnega prahu ali prahu, tako da je delovno mesto čisto in urejeno. Podjetja ponujajo široko paleto industrijskih čistilnih rešitev, od preprostih, lahkih sesalnih naprav do težke, visoko zmogljive opreme.

Uporabite odobreno opremo

Iskre in statični razelektritve lahko zlahka sprožijo eksplozijo. Z uporabo strojev in proizvodne opreme z zaprtimi elektronskimi sistemi in ustreznimi ozemljitvami lahko zmanjšamo tveganja.

ATEX-odobrene odvodne cevi, ventilatorji in filtri so posebej zasnovani za zagotovitev varnega in učinkovitega odstranjevanja nevarnih hlapov, hlapov in prahu.

Zmanjšajte tveganje eksplozije

Tveganja in eksplozijske učinke je mogoče zmanjšati z varno in pravilno namestitvijo opreme za ustrezno odsesovanje. To je mogoče dobiti na primer z zaprtjem opreme ali namestitvijo na območjih, oddaljenih od eksplozivnega okolja. Številna podjetja imajo bogate izkušnje z zagotavljanjem ustreznih rešitev. Sem spadajo oprema za odsesovanje z varnostnimi napravami, ki preprečujejo širjenje požarov in širšo škodo.

preverjanje-tekocin

Dodatni ukrepi za preprečevanje nesreč z eksplozijami gorljivega prahu

Spodaj je naštetih še nekaj konkretnih načinov za zmanjšanje nabiranja in širjenja vnetljivega prahu ter nevarnosti, da ta povzroči usodno eksplozijo prahu.

  • Namestite varen zbiralnik prahu, po možnosti priključen na učinkovit sistem za odvajanje vira. Zajemanje prahu v neposredni bližini mesta, kjer je izdelan, je učinkovit način za preprečevanje širjenja prahu. Zbiralnik prahu je lahko opremljen tudi z zapornimi ventili za izolacijo eksplozije. Ti dodatno zmanjšujejo tveganje, da se eksplozija razširi po celotni tovarni ali delavnici. Pametni zbiralnik prahu, povezan z digitalnim sistemom, lahko operaterjem zagotovi celo koristne podatke o njegovem stanju, zmogljivosti in potrebah po vzdrževanju.
  • Namestite pregrade v obliki nadstreškov, sten ali drugih vrst fizičnih ovir lahko tudi preprečijo širjenje prahu in eksplozij prahu.
  • Ugotovite potencialne vire vžiga, ki lahko vnamejo gorljiv prah, in jih odstranite ali zmanjšajte, da zmanjšate nevarnost eksplozije prahu.
  • Preprosto povedano, bolj kot so drobni prašni delci, večja je nevarnost eksplozije. Če je mogoče postopke spremeniti tako, da so delci večji in bolj grobi, lahko to pomaga preprečiti eksplozije gorljivega prahu.
  • Ozaveščenost in ustrezne rutine gospodinjstva. Ena največjih nevarnosti gorljivega prahu je zanemarjanje tveganj, ki jih predstavlja. Prepričajte se, da se vi in vaši kolegi popolnoma zavedate morebitnih varnostnih tveganj prahu, ki nastaja na vašem delovnem mestu. Pazite tudi, da se upoštevajo in izvajajo industrijske varnostne rutine, kot je predvideno.

VIR (1) Nederman vnetljivi prah

FoodFacts