Predpečeni izdelki v modernem svetu slaščic!

Predpečeni izdelki so odlična rešitev za vse, ki ustvarjate slaščice. Omogočajo vam veliko fleksibilnost in hitro ter enostavno izdelavo slaščic. Ponudba na slovenskem trgu je kar velika, poskusili pa vam bomo predstaviti nekatere zanimive rešitve. Predstavili vam bomo na kakšne načine lahko pohitrite izdelavo vaših slaščic in kako lahko izdelate takšno ponudbo, ki vam bo pomagala pri pridobivanju vedno novih naročil.

Z uporabo predpečenih izdelkov boste pridobili več časa, ki ga boste lahko namenili marketingu, oglaševanju ali pridobivanju novih strank. Socialna omrežja so odlična priložnost za predstavitve vaših novih kreacij in lahko predstavlja odlično odskočno desko za nove posle.

Oglejmo si torej kako lahko predpečeni izdelki pomagajo vašemu slaščičarskemu poslu.

Kakšni predpečeni izdelki obstajajo na trgu?

Na trgu obstajajo številni predpečeni izdelki. Izdelani so v večjih profesionalnih obratih, ki so specializirani za takšno vrsto izdelkov. Obstajajo tovarne oziroma proizvodnje, kjer se ukvarjajo samo z enim ali nekaj tipi izdelkov. Dobra lastnost je, da so specializirani in svoj produkt izdelajo popolno in natančno do potankosti. Slabost predstavlja le to, da največkrat takšni obrati delujejo z distributerji in ne direktno s fizičnimi kupci.

Prva možnost, ki jo imate je ta, da zavijete v večji trgovski center v vaši bližini. Nekateri svojo ponudbo prilagajajo, kar pomeni, da so nekateri predpečeni izdelki na voljo tudi pri njih. Oblati ali biskviti za tore, kore, predpečeni makroni in podobno. Seveda je mogoče, da bodo bili predpečeni izdelki dosegljivi le v določenem časovnem obdobju ali omejeni akciji. Navadno trgovec o tem obvešča tudi v svojih revijah in letakih, tako da bodite pozorni tudi na to.

Predpečeni izdelki so lahko tudi makroni

Predpečeni izdelki so lahko tudi makroni. Zgoraj slika iz ene izmed večjih trgovskih verig pri nas!

Najlažje, da se predpečeni izdelki naročijo posamično oziroma po paketih je, da stopite v stik s kakšnim potnikom ali slaščičarsko trgovino, ki zalaga pekarne ali večje slaščičarne. Slednji navadno na tedenski ravni naročajo izdelke, ki jih nato veleprodajni center pripeleje do njih. V nekaterih primerih pa distributerji izdelke pošiljajo tudi po kurirskih službah ali pošti.

Vsekakor določeni izdelki niso ravno primerni za poštno pošiljanje, vsekakor pa se lahko z distributerjem dogovorite tudi za osebni prevzem oziroma se dobite z njim na poti, med njegovo redno dostavo.

Oglejmo si torej kateri predpečeni izdelki obstajajo na trgu!

Predpečeni biskviti za torto in rolade – odlična rešitev za enakomerno debele biskvite

Če ste že kdaj delali svoj biskvit za torto veste, da najzahtevnejši del predstavlja enakomerno debel biskvit. Verjemite, tudi mi smo to poskušali narediti. Rezultat je kdaj odličen, kdaj pa malce manj. Vsekakor pa se da vse popraviti s kremo oziroma polnilom.

Za tiste, ki pa radi izdelujete perfektne torte ali rolade in bi radi imeli vedno odličen izdelek, vam predlagamo, da izberete predpečen biskvit za rolado. Izbirate lahko med različnimi predpečeni izdelki, ki jih velike slaščičarne redno uporabljajo. V ponudbi imajo kakavov ali navaden biskvit za rolado, ponujajo pa tudi okrogle biskvite za torto.

Predpečen biskvit za rolado

Biskvit za rolado je lahko tudi predpečen. Pri domačem biskvitu za rolado težko dosežete, da je enakomerno debel.

Posebnost teh biskvitov je v tem, da so pakirani v posebnih vrečkah in to v kontrolirani atmosferi. To jim podaljša rok uporabe, hkrati pa nudi slaščičarju prvovrstni izdelek. Mehak in puhast biskvit lahko porabite takoj, če pa želite, lahko plastično vrečko spet zatesnite in uporabite čez nekaj časa, vendar v roku uporabe.

Z uporabo biskvita lahko privarčujete kar nekaj časa, slaščice pa so tako hitreje narejene in pripravljene za prodajo.

Že pečene šamrole – krhek izdelek, katerega lahko po novem samo napolnete s kremo po želji

Kdo ne pozna slastnih šamrol?

Navadno so narejene tako, da se listnato testo ovije okrog posebnih tulcev, nato pa se vse skupaj speče v pečici. Če imate izkušnje s peko šamrol veste, da se tega lahko priučite le z vztrajno in redno vadbo, sicer bo rezultat daleč od pričakovanega. Rešitev predstavljajo predpečeni izdelki – šamrolice – ki so dobavljivi v različnih količinah, velikostih in izgledih.

Pri šamrolicah bodite pozorni predvsem na to, da bodo hrustljave in da delujejo sveže. Na to pazite tako pri nakupu kot tudi pri postrežbi. Namreč, če jih boste prehitro napolnili, bodo postale “premočene” in kot takšne bodo izgubile svoj čar.

Predepečeni izdelki, polnjeni kremo

Predepečeni izdelki, polnjeni kremo. Velikokrat se zgodi, da moramo privarčevati na času in takrat je odločitev za predpečene izdelke pravilna.

Nekatere spletne trgovine ponujajo različna pakiranja (npr. manjša), ki pa so lahko precej draga. Večje pakiranje pa ponujajo na tej strani, kjer so prazne šamrole pakirane po npr. 120kosov v paketu. To pa je količina, ki bi jo butična slaščičarna lahko prodala v zelo kratkem času! Takšna količina tudi ni prevelika za npr. dve domači praznovanji.

Košarice, ladjice in mini kornetki – vedno dobrodošla ponudba (brez peke, seveda!)

Seveda moramo na tem mestu omeniti različne testene ali piškotne košarice, ladjice in rolice. V zadnjem času so tudi zelo uporabni mini kornetki, zato je prav, da tudi te omenimo.

Kot za že prej omenjene predpečene izdelke, velja tudi za te podobna zgodba. Dostopni so v določenih navadnih ali pa spceializiranih trgovinah za slaščičarje. Seveda je tudi ponudba raznovrstna. Medtem ko so najbolj poznane sadne košarice iz navadnega testa, je dobro omeniti tudi košarice, čigar krhko testo vsebuje kakav – podobno velja za ladjice.

V zadnjem času pa so zelo popopularni tudi mini kornetki. Gre za sladek, rolani vafelj, ki je zavit kot kornet. Takšni korneti so navadno priljubljeni, če so napolnjeni z malce razmočenim biskvitom. Nato pa ohlajeni in preliti s stopljeno čokolado, lahko pa uporabite tudi npr. preliv za torto iz čokolade kateremu lahko dodate barvilo po želji. Seveda je tukaj vse prepuščeno vaši domišljiji.

Mini korneti s prelivom iz bele čokolade

Mini korneti s prelivom iz bele čokolade. Z uporabo naravnih barvil jih lahko spretno obarvate.

Ravno uporaba naravnih barvil je v zadnjem času v porastu, tako da vam priporočamo uporabo teh, še posebej če izdelujete kornetke za najmlajše. Velika večina barv v gelu velikokrat vsebuje umetna barvila, ki lahko vplivajo na pozornost in aktivnost otrok!

“Neobičajni” predpečeni izdelki – za nove izdelke v vaši ponudbi!

Seveda lahko na tem mestu omenimo še nekaj nepoznanih, vendar prav tako zanimivih izdelkov, ki se počasi a vztrajno prebijajo tudi v slovenske slaščičarske vitrine. Nekateri med njimi so bolj poznani po tujini, drugi pa so le zanimiva interpretacija, in ponujajo odlično dopolnitev obstoječe ponudbe. Kakšni so torej ti “moderni” predpečeni izdelki?

Rolice oblite s čokolado in dekorativnimi posipi

Med največjimi hiti zadnjega leta so definitivno rolice, ki so oblite s čokolado in dekorirane z raznoraznimi posipi. Takšne rolice lahko uporabite na več različnih načinov.

  1. Najpreprostejši je, da jih napolnite s kremo po vašem okusu,
  2. Drugi način je ta, da jih enako kot zgoraj, napolnete s kremo po okusu, nato pa oba konca močite v čokolado in dekorirate bodisi z enakim ali drugačnim posipom. Oba prva primera sta primerna za izdelavo polnjenih rolic, primernih za pogostive ali dodatno ponubdo v slaščičarni.
  3. Zadnji način pa je najnovejši! Rolice napolnete s kremo o po želji in jih postavite pokonci ter vanje zapičite sladoledne palčke. Vse skupaj nato odnesete v zamrzovalnik. Po nekaj urah boste imeli narejene odlične sladoledke s hrustljavo oblogo!
Predpečene rolice, polnjene s sladoledom, postavljene na palčko

Predpečene rolice, polnjene s sladoledom, postavljene na palčko so lahko odličen primer zanimivega sladoleda.

Sicilijanske šamrolice

V tujini izredno priznane, v Sloveniji pa kar nekako spregledane so sicilijanske šamrole. Pravzaprav to niso predpečeni izdelki, ker so ocvrt, a tom nam boste zagotovo odpustili! Sicilijanske šamrolice se razlikujejo od navadnih šamrol predvsem po tem, da se lahko uporabljajo tudi s slanimi nadevi.

Kot butična slaščičarna je prav, da poskusite svojim gostom predstaviti tudi takšno, svetovno poznano gurmansko fingerfood jed.

Odlično se podajo s kandiranim sadjem in kremo po lastni izbiri. Tudi čokolada jim ni tuja!

Meringa – predpečena, primerna za dekoracijo

Vemo, da obstaja več različnih vrst meringe in priprava zahteva kar nekaj znanja. Seveda je postopkov in receptov veliko, vendar, zakaj bi porabili dragocen čas za to, da bi poskusili narediti izdelek, s katerim boste dekorirali torto ali pa npr. sladoled?

Predpečeni izdelek je lahko tudi dekoracija.

Predpečeni izdelek je lahko tudi dekoracija. V zgornjem primeru gre za meringo, ki  je kot dekoracija uporabljena na sladoledu.

Obstaja namreč verjetnost je, da vam ne bo uspelo. To pa je še posebej frustrirajoče, če se vam mudi, nekdo pa si je zaželel dekoracijo z meringo. Meringa prav tako med svojimi glavnimi sestavinami zahteva veliko beljakov, tako da morate natančno vedeti, kaj boste storili z rumenjaki, ki vam bodo ostali!

Meringe pa lahko tudi kupite. Specializirane slaščičarske trgovine jih ponujajo v več različnih oblikah, npr. kot cele meringe, velike, male, lahko pa tudi drobce meringe, ki deluje kot hrustajoč snežno bel posip.

Vsekakor odlična ideja za dekoracijo tort, monoporcij in celo sladoleda!

*** *** ***

Zgoraj opisani izdelki so profesionalni predpečeni izdelki, ki jih v glavnem uporabljajo večje slaščičarne. Niso poceni, vendar nudijo optimalen rezultat. Navadno je pa ravno rezultat (torej končna slaščica) tisti, ki je pri kupcu najpomembnejše merilo izbire slaščičarja. Svetujemo vam, da se povežete z različnimi dobavitelji slaščičarn in pekarn v vaši okolici. Na takšen način boste dobili vpogled v njihov nabor izdelkov, redne dostavne poti ipd.

Hkrati boste spoznali s čim vse dela vaša “konkurenca” in kakšne ukrepe morate sprejeti, da se boste od njih dovolj razlikovali. Na ta način so lahko predpečeni izdelki vaša odlična prednost, četudi ste butična slaščičarna. Ne pozabite postaviti kakovost pred količino, in videli boste, da se splača!

M.V.

FoodFacts