Organizacija in shranjevanje orodja za boljšo produktivnost

 

Če ste mojster ali rokodelec, se verjetno ne morete upreti dodajanju novih orodij v vašo zbirko. Brez ustrezne organizacije lahko vaš kovček ali voziček za orodje hitro postane neurejen kup oddelkov in predalov, kjer sredi projekta zmedeno iščete pravo orodje.

Se torej pogosto trudite, da bi v predalih za ročno orodje našli nekaj, kar potrebujete?

ročno orodje

VIR 1

Morda je to znak, da morate opraviti nekaj organizacijskega dela, saj zgolj zlaganje orodja in pribora na najbližje police morda ne bo ravno pripomoglo k vaši produktivnosti. Kovčki ali vozički za orodje, ki bodo organizirani, bodo omogočali hitrejše, prijetnejše in veliko učinkovitejše delo. V prispevku pogledamo nasvete za učinkovito organizacijo in shranjevanje orodja, predvsem ročnega orodja.

Zakaj organizirani kovčki za orodje?

Če imate velik in neurejen kovček z orodji z vsemi vrstami izvijačev in še česa, se lahko postopek organizacije predalov od A do Ž zdi neskončen. Če bi za ta projekt namenili nekaj ur, se vam lahko zdi, da boste za to porabili preveč časa. Vendar pa vam bodo tako organizirani kovčki za orodje dolgoročno prihranili čas, energijo in celo denar.

Z dobro organiziranimi kovčki za orodje SQS lahko:

 • Hitro poiščete tisto, kar potrebujete – v vsakem predalu, točno takrat, ko potrebujete
 • Ne izgubljate dragocenega časa med projektom, ker ne najdete pravega orodja
 • Lažje ohranite svoja orodja čista in v optimalnem stanju
 • Izognete se nakupu enakega orodja, saj se morda potrebno orodje ali oprema skrivata na zadnji strani predala

SQS kovčki za orodje

Kako začeti z organizacijo orodja

Organiziranje in shranjevanje orodja se začne s praznjenjem vseh predalov in oddelkov orodja in opreme.

Orodja položite na veliko površino, na primer na mizo, delovno postajo ali tla. Če so vaša orodja še posebej umazana ali mastna, boste morda morali površino najprej zaščititi s starimi časopisi.

Nato združite svoja orodja v skupine. Eden od načinov za to je lahko:

 • Močna električna orodja: vrtalnik, motorni izvijač, motorna žaga, vrtljivo orodje
 • Manjša ročna orodja: kladiva, klešče, kovinske pilice, dleta, ročni izvijači, šesterokotni ključi
 • Dodatna oprema: svedri, vijaki, rezalniki in vtičnice
 • Zaloge: brusni papir, lepilni trak, bakrena žica
 • Merilna orodja: merilni trakovi, tehtnice, spone

S popisom lahko ostanete organizirani. Inventura je odlična priložnost za identifikacijo vseh zlomljenih, slabo popravljenih, nepraktičnih ali podvojenih orodij.

Zavrzite vse, kar ni mogoče popraviti. Če imate orodja, ki so v dobrem stanju, vendar vam niso zelo praktična, razmislite o tem, da jih odstranite in s tem sprostite prostor.

Vozički z orodjem in organizacija

Ko orodja razvrstite in očistite, je čas za optimizacijo shranjevanja orodja.

SQS vozički z orodjem so odlična rešitev, če imate res veliko orodja in kovčki ne bi zadostovali. Kako torej umestiti orodja v vozičke?

SQS vozički z orodjem

Kompleti istih orodij

Vsak sklop orodij je smiselno hraniti na enem mestu: izvijač ali vrtalnik in vsi njegovi nastavki, brusilna orodja in vsi njihovi nastavki itd.

Predali z nalepkami za majhne predmete

Razvrstite vse vijake, žeblje, matice itd. po vrsti in velikosti. Vsakega dajte v ločen predal.

Najbolje je, da jih označite: jasne nalepke olajšajo iskanje prave vrste vijaka ali žeblja. Prave etikete vam lahko pomagajo pri učinkovitejšem označevanju.

Zgoraj, na sredini in spodaj

Učinkovita organizacija orodja je močno odvisna od posameznih potreb po shranjevanju. Nekateri menijo, da morajo osrednji predali vsebovati najpogosteje uporabljene predmete, drugi pa raje razvrščajo svoje orodje in opremo strogo po velikosti in teži.

Čeprav lahko različni sistemi dobro delujejo za različne ljudi, je naslednja metoda od zgoraj navzdol običajno smiselna:

 • Spodnji predali: Velika, težka orodja, kot so vrtalnik, nihajna žaga, vbodna žaga, električna motorna žaga itd. Če bo težje orodje na spodaj, bodo vozički z orodjem bolj stabilni.
 • Srednji predali: Srednje velika orodja in kompleti orodij, kot so klešče, kladiva in ročni izvijači, pa tudi posodice za žeblje in vijake.
 • Zgornji predali: Lažja oprema, kot so brusni papir, bakrena tuljava, vtičnice itd.

Kaj pa primeži?

Vsestranski primeži so zelo specifično orodje, ki ga načeloma ne shranjujete, a vseeno zahteva nekaj vzdrževanja in pravilne uporabe. Primež je mehanski aparat, ki se uporablja za pritrditev predmeta, da se omogoči delo na njem. Običajno je sestavljene iz dveh ustreznih čeljusti, ena je statična, drugo pa lahko premikate navznoter in ven z vijakom in ročico. Uporablja se na različnih področjih, kot so mehanična delavnica, obdelava kovin, obdelava lesa itd.

Primež je pritrjen na delovno mizo ali klop, da delavcu daje udobje ali enostavnost med uporabo, hkrati pa je enostavno dostopen. Če je delovna površina stabilna, klopi ni treba pritrditi na delovno mizo. Lahko se pritrdi neposredno na površino ali ploščo. Namestnik je v celoti izdelan iz kovine, zato so obloge v čeljustih narejene iz lesa ali drugih podobnih materialov. To pomaga pri celovitosti obdelovanca. Čeljusti so zamenljive, a se čez čas obrabijo.

Ker je primež torej vedno pritrjen na isto mesto, ga običajno ne pospravljate. A dejstvo je, da se včasih vaš primež med uporabo zmoči. Ne glede na to, ali je vaš obdelovanec moker, delate s tekočinami ali pa ste slučajno razlili steklenico z vodo, je primerž ves čas izpostavljen vlagi. Poleg tega se včasih nahaja v vlažnih kleteh, garažah ali lopah, ki so izpostavljene stalni vlagi in vlažnosti.

Ker je večina primežev izdelana iz litega železa ali jekla, jim voda ne ugaja najbolj. Zaščita na površini sicer lahko včasih za nekaj časa prepreči korozijo, vendar bo sčasoma vlaga zmagala in vaš primež bo zarjavel, če ne boste ukrepali preventivno. Na srečo obstaja enostavna rešitev. Po vsaki uporabi stenske klopi ga hitro obrišite in se prepričajte, da je suh. Lahko greste še korak dlje in pokrijete z ustrezno prevleko primež, ko ga ne uporabljate, kar bo zagotovilo trajno zaščito.

Uporabni dodatki in izdelki za shranjevanje orodij

Obstaja nekaj odličnih izdelkov, ki vam bodo pomagali pri boljši organizaciji in bodo super za shranjevanje orodja.

Plastični organizatorji

Razdelki iz plastike so priročen dodatek tako za kovček ali voziček. Zložljivi elementi vam omogočajo, da en širok predal razdelite na manjše, bolj priročne razdelke. Tako je veliko lažje za shranjevanje velikih kompletov orodij in različnih vrst dodatkov.

Presenečeni boste, ko boste ugotovili, kako učinkovitejša je lahko organizacija orodij s pametnim sistemom zlaganja.

Pena za orodje

Organizatorji iz pene lahko revolucionizirajo shranjevanje orodja. S penasto oblogo ali penastimi organizatorji lahko ustvarite individualno prilagojene organizatorje, ki ustrezajo vašim željam in se izognete zmešnjavi.

Načrtujte postavitev glede na dimenzije predala in uporabo orodja.

Večina organizatorjev iz pene uporablja dve plasti barv pene: temnejšo in svetlejšo. Dvojna dvobarvna penasta plast vam omogoča, da ustvarite priročne, lahko vidne razdelke za vsa vaša orodja. Tako boste vedno, ko nekaj ne bo na svojem mestu, to opazili.

shranjevanje orodja

VIR 1

Tu je nekaj priročnih nasvetov za delo s peno za orodje:

 • Izrežite luknje za prste, da olajšate dvig orodja. V nekaterih primerih je bolj smiselno prerezati trak čez nabor orodij in ne ene luknje naenkrat.
 • Zamenjajte ročaje, da kar najbolje izkoristite razpoložljiv prostor. To dobro deluje z izvijači, kleščami in drugimi orodji, ki imajo ožji konec.
 • Izmerite zvite vrvice in zanje izrežite določene luknje

Pena je zelo vsestranska. Ko razrežete večje pole, lahko ostanke pene uporabite kot razdelilnike v kovčku ali vozičku. Druga odlična ideja je, da izrežete reže v penasti trak in ga uporabite kot pokončni organizator.

Kljukice

Če je voziček z orodjem dovolj velia, bi lahko uporabili kljukice. V notranjosti vozička z orodjem lahko namestite ploščo ali jo pritrdite na zunanjost. Kljukice so odlične za shranjevanje lahkega orodja, npr. pnevmatska orodja, vrvic in nekaterih dodatkov.

Uporabite lahko kupljeno ploščo ali tablo ali pa jo izdelate sami s cenovno ugodno podlago iz vezanega lesa. Kljukice dobro pritrdite in jih dovolj razmaknite, da se obešeni predmeti ne dotikajo drug drugega in jih je mogoče enostavno odstraniti in zamenjati.

Table vam lahko služijo tudi kot dodaten prostor za shranjevanje, ko so pritrjene na steno garaže.

pnevmatska orodja

Magnetne plošče

Magnetne plošče za orodje so uporabne za pritrditev kovinskih orodij in dodatkov, kot so kladiva, škarje, izvijači itd. Če imate kovinski voziček z orodjem, lahko magnetno ploščo za orodje enostavno pritrdite na dno predala.

Organizatorji magnetnih naborov orodij so običajno prilagodljivi, zato lahko izberete izvijače, komplete ključev ali druga orodja.

Organizatorji vtičnic

Organizator vtičnic vam lahko pomaga pri učinkovitem organiziranju vtičnic v kovčku ali vozičku. Priročni nosilci za vtičnice so različnih velikosti in kapacitet. Večina popolnih kompletov lahko zadostuje za med 60 in 80 vtičnic.

Najboljši tovrstni organizatorji orodij so izdelani iz aluminija in trpežne plastike.

Ko je shranjevanje orodja urejeno, sledi vzdrževanje

Ali ste kovček in vozičke za orodje uredili pravilno? Super! Zdaj morate le nadaljevati. Ko končate delo na katerem koli projektu, orodja obrišite in jih takoj postavite na svoje mesto.

Ne puščajte orodij naokoli in jih naključno pospravljate v predale, češ da boste dokončno pospravili “kasneje”. Še preden boste dojeli, se bosta orodje in oprema nakopičila in spet bo zavladal nered. Ko kupujete nova orodja ali opremo, načrtujte vnaprej in jim v kovčku ali vozišku z orodjem naredite prostor. Izogibajte se nalaganju enega predmeta na drugega.

Občasno preglejte predale in se prepričajte, da je vse na svojem mestu in enostavno dostopno. Tako se boste izognili neurejenemu in neučinkovitemu prostoru za shranjevanje. Nazadnje se vprašajte, ali imate dovolj prostora za celotno zbirko orodij.

Včasih, ne glede na to, kako učinkovito uporabljate prostor, ga preprosto ni dovolj za celotno paleto vaše opreme in potrebščin. V tem primeru poiščite dodatne možnosti, na primer stenski prostor za shranjevanje orodja ali dodatno orodje.

VIR (1) The Tools Cut

FoodFacts