Nosečnost

Prehrana nosečnic

Ali naj nosečnica je za dva?

Nosečnica ne potrebuje hrane za dva, temveč potrebuje normalno količino izbrane in raznolike prehrane ter povečane in zmanjšane količine določenih snovi.

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih. Če je prehrana uravnotežena in primerno planirana, ni strahu, da bi se zaloge hranil, vitaminov ter mineralov v telesu nosečnice izčrpale.

Dobra prehrana nosečnice vpliva na zdravo rast in razvoj ploda. V začetku nosečnosti so plodove poterbe tako majhne, da jih lahko celo zanemarimo, če je prehrana ženske sicer dobra. Če kake snovi v hrani ne dobi dovolj, si jo plod vzame iz njenega telesa (npr. kalcij iz kosti, železo iz krvi,..). Poznamo pa tudi primere, da se ženske med nosečnostjo zelo malo zredijo, ker pretežni del energijskih hranil vzamejo iz svojih maščobnih zalog.

Neustrezna prehrana med nosečnostjo lahko povzroči tudi zaplete (obolenja, iznakaženost, prezgodnje rojstvo…). Če so nosečnice uživale enostransko hrano, je po porodu tudi smrtnost otrok večja. Pri zelo enostranski prehrani lahko otrok zboli za rahitisom ali drugimi boleznimi, ki jih povzroča pomanjkanje vitaminov v materinem telesu. Tak novorojenček ni odporen, hitro podleže okužbam, pogostejše so tudi različne razvojne napake.

Normalno povečanje telesne teže v nosečnosti (Pokorn, 1996)