Najpogostejše vrste primežev in njihova uporaba

 

Primež, nepogrešljivo ročno orodje

Primež, ki spada med SQS ročno orodje in je običajna mehanska naprava, ki se uporablja za držanje obdelovanca pri miru, je nepogrešljivo orodje v številnih lesnoobdelovalnih, kovinarskih in drugih proizvodnih objektih. Namizni primeži se pritrdijo neposredno na delovno mizo, da zadržijo obdelovanec med postopki, kot so žaganje, skobljanje in vrtanje. Ta članek obravnava različne vrste primežev in razčlenjuje način njihovega delovanja ter materiale, ki se uporabljajo za njihovo izdelavo.

sqs-ročno-orodje

Primeži za obdelovanje lesa

Vrsta primeža, ki se najpogosteje uporablja za obdelavo lesa, je namizni primež. Sestavljen je iz več komponent. Elementi primeža, ki so odgovorni za držanje obdelovanca, se imenujejo čeljusti. Komplet čeljusti, ena pritrjena in ena, ki se giblje vzporedno z drugo, pritrdi obdelovanec z vijačnim mehanizmom, ki premakne eno čeljust proti drugi, dokler se trdno ne pritrdita na obdelovanec. Čeljusti so običajno izdelane iz lesa, plastike ali kovine, odvisno od namena uporabe.

Vsekakor ni nujno, da namizni primež pritrdite na delovno mizo – dokler je delovna površina stabilna, lahko primež pritrdite neposredno na katerokoli delovno površino ali ploščo. Primeži, pritrjeni neposredno na vrh površine, imajo vrtljivo obliko, ki omogoča, da se primež po potrebi vrti. Ker imajo številni namizni primeži ponavadi kovinske čeljusti, je obloga čeljusti z lesom ali podobnim materialom za zaščito integritete obdelovanca dobra ideja. Čeljusti je mogoče zamenjati, ko se sčasoma obrabijo. Nekateri namizni primeži lahko delujejo tudi kot nakovalo. Namizni primeži se razlikujejo glede na njihovo moč, vzdržljivost in uporabo. Za industrijske aktivnosti se običajno uporabljajo težki in srednje težki namizni primeži.

Masivni namizni primeži

Masivni namizni primeži za težke obremenitve so pogosto izdelani iz železa, tako da lahko prenesejo težje aplikacije in pogosto uporabo, včasih pa jih imenujemo tudi strojni primeži. Komponente vključujejo nazobčane jeklene čeljusti, natančno drsno palico in glavni vijak z navojem ACME. Pritrdilne elemente je treba kupiti, pritrdilni elementi za pritrditev čeljusti na primež pa pogosto vključujejo dodaten komplet nadomestnih čeljusti, ki jih je treba namestiti, ko se prvi komplet izrabi. Tipični masivni primež za težke obremenitve je stacionaren ali pa ima 360-stopinjski vrtljiv nastavek. Primeži s čeljustmi za cevi imajo sekundarni komplet jeklenih čeljusti, ki se prav tako vrtijo za 360 stopinj in jih je mogoče zamenjati.

masivni primež

Primeži za srednje obremenitve

Primerni za široko paleto aplikacij, so primeži za srednje obremenitve pogosto izdelani iz železa in imajo zamenljive jeklene zgornje čeljusti ter cevne čeljusti. Mnogi imajo tudi 360-stopinjski vrtljiv nastavek in vgrajeno nakovalo. Čeljusti lahko preklapljate med nazobčanimi in gladkimi stranicami, odvisno od namena uporabe.

Primeži za cevi

Primeži za cevi se uporabljajo pri vodovodnih instalacijah za varno pritrditev cevi ali cevovodov, medtem ko se jih reže. Lahko držijo cevi s premerom od 3 mm ali do 200 mm. Lahko jih namestite na delovno mizo ali uporabite na mobilnem stojalu. Stojalo se običajno uporablja za projekte, ki potekajo zunaj delavnice. Za prevoz so zložljivi, včasih pa morate za dolge cevi uporabiti dva ali več primežev naenkrat.

Primeži za verige

Primeži za verige za pritrditev cevi uporabljajo verigo. Cev je v nosilcu v obliki črke V pritrjena z verigo, ki se tesno oprime cevi. Veriga je običajno izdelana iz jekla z visoko trdnostjo. Stene verižnih cevi dobro delujejo s cevmi nepravilne oblike ali drugimi predmeti. V primerjavi z gibljivim primežem imajo običajno večje delovno območje in zmogljivost, ker le dolžina verige omejuje delovno območje primeža. Velika vpenjalna površina verige pomeni, da je mogoče celotno cev varno prijeti. Za pritrditev cevi s primežem za verižno cev pa je potrebnega več časa kot za druge vijake. To je zato, ker mora biti veriga previdno napeta med čeljusti orodja, da cev trdno pritrdi.

Gibljivi primeži

Gibljivi primeži, znani tudi kot primeži z nastavljivimi čeljustmi, z vijakom pritrdijo cev. Pritrjena spodnja čeljust v obliki črke V in premična zgornja čeljust držita cevi na svojem mestu. Obe čeljusti sta za boljši oprijem nazobčani. Obdelovanec je nameščen na mirujoči čeljusti, preden se premikajoča čeljust spusti z vijakom in pritisne. Krmilo zavrti vijak, da prilagodi prostor med čeljustmi primeža. Gibljivi primeži se lahko pritrdijo na delovno mizo ali mobilno stojalo in so običajno izdelani iz litega železa.

vrste primežev

Različne vrste primežev (VIR 1)

Primeži za obdelavo kovin

Primeži za obdelavo kovin, imenovani tudi inženirski primeži, namesto lesa držijo kovine, zato da jih spilimo in razrežemo. Ti primeži so včasih izdelane iz litega jekla, vendar so večinoma narejeni iz litega železa. Nekateri imajo ohišje iz litega železa z jekleno prečko. Lito železo je priljubljen material za uporabo, ker je tog, močan in poceni. Čeljusti so pogosto ločen kos, tako da jih je mogoče zamenjati. Mehki pokrovi čeljusti se lahko uporabljajo za zaščito občutljivega dela in so izdelani iz aluminija, bakra, lesa ali plastike. Pogosto so pritrjeni na delovno mizo, čeljust pa štrli malo čez sprednji rob. Ti primeži imajo lahko tudi majhno nakovalo na hrbtni strani, večina pa ima vrtljivo podlago.

Povzetek

V prispevku smo predstavili različne vrste primežev in njihovo delovanje glede na vrsto obdelovanca. Pomembno je, da za pravilno in učinkovito delovanje vedno izberete ustrezni primež. Predvsem je treba biti pozoren na vrsto materiala, ki ga obdelujete in dimenzije ter težo le-tega.

VIR (1) Engineering Learn

FoodFacts