Kdaj je plazemsko rezanje res najbolj precizno in natančno?

 

Plazemski rezalniki so v industriji znani predvsem po izdelavi čistih in natančnih rezov. Čeprav je to zagotovo res, pa je natančnost plazemskega rezanja v veliki meri odvisna od nastavitve sistema. Na primer, ročni gorilnik ne bo nikoli naredil tako natančnih rezov, kot jih naredi stroj za plazemsko rezanje z avtomatskim računalniškim numeričnim krmiljenjem (CNC). Toda tudi pod širokim okriljem tehnologije CNC plazemskega rezanja obstajajo spremenljivke, ki lahko vplivajo na natančnost reza.

Ročno plazemsko rezanje

Obstaja nešteto strokovnjakov v proizvodnji, ki so si zgradili kariero s predelavo materialov zgolj z ročnim gorilnikom. Na podlagi dolgoletnih izkušenj lahko ti strokovnjaki izdelajo reze v toleranci 1,6 milimetra. Vrhunsko ročno upravljanje je značilna lastnost izkušenega izdelovalca, a ne glede na to, kako dobri so, preprosto ni primerjave z natančnostjo, ki jo ustvari računalniško voden stroj.

Pomen avtomatiziranega nadzora višine gorilnika (THC – Torch heigh controller)

Vse CNC mize za plazemsko rezanje imajo os x in y, lahki in težki industrijski stroji pa imajo tretjo os z. Premikanje gorilnika po navpični osi z omogoča, da se plazemski rezalnik samodejno prilagodi obrabi materiala. Na primer, aluminij je tanek in se med obdelavo nagiba. Samodejna regulacija višine gorilnika se lahko odzove na spreminjajočo se obliko materiala in premakne gorilnik s poti. Tako prepreči negativne in pozitivne kote rezanja, ki bi jih bilo treba nato zbrusiti.

Primer THC – Poscope Torch Height Controller

Odličen primer takega THCja je Poscope Height Controller, ki temelji na sodobni 32-bitni mikroprocesorski tehnologiji. Še več, najsodobnejša analogna zasnova in napredni algoritmi zagotavljajo zanesljivo delovanje v industrijskem okolju. Učinkovito in natančno rezanje materialov je, kot smo že zapisali, namreč odvisno od razdalje gorilnika do obdelovanca. Poscope zagotavlja zanesljive podatke za CNC krmilno ploščo za prilagajanje višine gorilnika na vnaprej nastavljeno razdaljo, kar zagotavlja precizno natančnost po celotni rezalni površini.

Poscope height controller

Natančni stroji za plazemsko rezanje

CNC plazemski rezalniki se uporabljajo za nešteto aplikacij in so zato na voljo v širokem razponu velikosti in zmogljivosti. Natančnost rezov, izdelanih na teh sistemih, je odvisna od vira plazme, CNC programske opreme in drugih funkcij.

Lahki začetni industrijski sistemi

Začetne mize za plazemsko rezanje, ki jih običajno uporabljajo majhne delavnice in amaterji, lahko obdelujejo materiale v toleranci plus ali minus 0,77 milimetra. Lahke industrijske CNC mize so bolj trpežne od začetnih modelov in se uporabljajo za nizko do zmerno obdelavo. Ti plazemski rezalniki proizvajajo tolerance robov v območju od 0,38 do 0,64 milimetra.

Težki in profesionalni industrijski sistemi

Zgrajeni za množično proizvodnjo, lahko težki industrijski plazemski rezalniki delujejo ves dan. Ti težki sistemi vključujejo zmogljive funkcije za natančnejše reze z tolerancami od 0,25 do 0,51 milimetra (odvisno od materiala in njegove debeline). Kar imajo sistemi težke industrije, česar nimajo bolj osnovni modeli, je avtomatiziran nadzor višine gorilnika, ki je sestavni del za ohranjanje natančnosti plazemskega rezanja in smo ga omenili že zgoraj.

Še en dejavnik, ki lahko vpliva na natančnost reza: poševni rob

Plazemski gorilniki proizvajajo čiste in gladke robove. Ker pa se ionizirani zrak vrtinči iz gorilnika v obločnem gibanju, se na površini reza ustvari majhna poševnica. Zaradi tega je površinski rob reza nekoliko natančnejši od dna. Pri materialih, tanjših od 3 milimetrov, je vrtinčen videz reza skoraj neopazen, pri materialih, debelejših od 6 milimetrov, pa je bolj izrazit.

plazemsko rezanje

Poševno rezanje s plazmo običajno zahteva “šiljasto” rezalno glavo z najmanjšim premerom in kotom ščita za katero koli dano jakost (VIR 1)

VIR (1) The Fabricator

FoodFacts