Kateri namakalni sistem je najboljši?

V iskanju odgovora na vprašanje kateri namakalni sistem je najboljši, smo spodaj pripravili, uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali, da boste zase izbrali res najboljši, mogoč namakalni sistem, ki bo hkrati opravljal svojo funkcijo glede na namen zaradi katerega boste namakalni sistem sploh kupili, hkrati pa boste spoznali, na katere elemente namakalnih sistemov bodite posebej pozorni (če želite z namakalnim sistemom prihraniti vodo in čas, posledično pa znišati stroške).

Za vsak namen ni kar pravšnji vsak namakalni sistem (1). Kapljičnega bomo npr. uporabili za namakanje vrta, namakanje z razpršilci pa vlaženje kmetijskih površin, sadovnjakov in, v odvisnosti od kulture, ki jo gojimo, tudi za rastlinjake. Spet drugačen bo namakalni sistem za namakanje zelenih ograj, dvoriščnih travnikov in športnih igrišč ter javnih parkov in ostalih zelenih površin.

Priporočamo: Zalivalni sistemi Hortikultura

Kateri namakalni sistem je najboljši?

Če bi iskanje najboljšega namakalnega sistema bilo opredeljeno skozi oči vrste površine, ki jo namakamo in na njo vezanega tipa namakalnega sistema, bi bila izbira in iskanje primernega ter ustreznega namakalnega sistema, pravzaprav lahka naloga.

A ni tako.

Tudi posamezni tipi namakalnih sistemov se namreč med seboj zelo ločijo.

Kateri namakalni sistem je najboljši?Kapljični namakalni sistemi sicer vsi po vrsti vsebuje iste osnovne komponente; cevi za namakanje, cisterno oz. dovod vode in povezovalne pipe, ki povezujejo cisterno in pa cevi za kapljično namakanje.

A, če že razmišljamo o kapljičnem namakalnem sistemu za travo, je treba vedeti, da kapljično zalivanje le tega, ne poteka na enak način, kot zalivanje in namakanje vrta. Še nekoliko bolj se razlikujejo kapljični sistemi za namakanje za rastlinjake in pa nogometna igrišča (2).

Iskanja odgovora na vprašanje kateri namakalni sistem je najboljši se lahko lotimo tudi skozi oči čim ničjih stroškov. Ti, ki jim tak namakalni sistem predstavlja najmanj stroškov, bodo verjetno izbrali električni namakalni sistem, na cenik namakalnega sistema pa nedvomno vpliva sama tehnologija izdelave, velikost in sestavne komponente (vodna črpalka, cevi, senzorji,…) in drugo.

 

Kapljično zalivanje je nedvomno v Sloveniji najbolj popularno, a ne smemo pozabiti, da tudi namakanje z razpršilci prinaša številne prednosti. Od konstantne ovlaženosti kultur, ki jih pršimo, do majhne porabe vode, do prihranka časa zaradi avtomatskega delovanja in še drugih prednosti, se za namakanje z razpršilci, odloča cela gora posameznikov, ki morajo namakati kmetijske površine, športna igrišča in drugo. Cisterne za vodo pa je pač mogoče priključiti tako na kapljični namakalni sistem kot na sistem za namakanje z razpršilci (3).

Besede: Kateri namakalni sistem je najboljši?

FoodFacts