Kaj so gnojila za rast in kdaj uporabljamo gnojila za fazo rasti?

Današnji članek bo govoril o temu kaj so gnojila za rast grinšot in kdaj jih uporabljamo. Rastline v svojem življenjskem ciklu potrebujejo različna hranila in prav ta hranila jim dovajamo z gnojenjem. Gnojenje je zelo pomembna faza gojenja rastlin, saj nam omogoča mnogo večji pridelek. Faze življenja ene rastline delimo na:gnojila za rast

  • ukoreninjenje
  • faza rasti
  • faza cvetenja
  • faza aktivnega izdelovanja semen (spada v osnovi pod fazo cvetenja)

Kaj so gnojila za rast in katera najboljša gnojila najdemo v slovenskih Gorwshop-ih

Gnojila za rast, so gnojila, katera nudijo rastlinam hrano v fazi rasti. Osnovna makro hranila so N (Dušik) : P (Fosfor): K (Kalij) in od tod tudi kratica N:P:K. Z njo definiramo, kolikšen je procent osnovnih makro hranil v gnojilu ali substratu. Poleg teh makrohranil pa rastlina potrebuje tudi sekundarna hranila katera so tudi zelo pomembna. Ta hranila so Kalcij (Ca), Magnezij (Mg), Natrij (Na) in Žveplo (S). Ne smemo pa pozabiti na mikrohranila ali elemente v sledovih, kateri so prav tako pomembna za zdravo rast rastlin. Ti elementi so Bor (B), Kobalt (Co), Baker (Cu), Železo (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo) in Cink (Zn). Če kateri od mikro ali makro hranil manjka, bo rastlina zbolela.

Biobizz BIO Grow gnojilo za rastRastline v fazi rasti potrebujejo več Dušika (N) ter nekaj več Kalija (K), hkrati pa tudi vsa sekundarna in mikro hranila. Ko pa rastline preide v fazo cvetenja, se njena potreba spremeni. Takrat potrebuje manj Dušika in več Fosforja in Kalija.

Najboljša gnojila za rast:

  1. Biobizz BIO Grow (v fazi rasti, pa je dobro uporabljati  tudi BioBizz Fish mix), NPK 4-3-6, doziranje 2-4 ml / 1 l vode
  2. Top Crop Top Veg, N:P:K 8,7:4,4:K7,7, doziranje 1-4 ml / 1 l vode
  3. General Hydroponics GHE Flora Gro, N:P:K 3:1:6, doziranje 1,5 ml / 1 l vode
  4. BioCanna Bio Vega, N:P:K 3,5:1,0:5,5, doziranje 2 ml / 1 l vode

Kdaj uporabljamo gnojila za rast

Gnojila za rast se uporabljajo glede na proizvajalčeva navodila. Določena gnojila za fazo rasti, lahko uporabljamo skoraj čez cel življenjski ciklus rastlin. Druga pa so namenjena izključno za fazo rasti in jih v fazi cvetenja zamenjamo z gnojili za cvetenje.

 

 

 

FoodFacts