Kaj je methylsulfonylmethane in zakaj ga uporabljamo

MSM v prahu ali methylsulfonylmethane je bel kristalen prah ki se uporablja kot prehransko dopolnilo. Njegova glavna značilnost je visoka vsebnost žvepla. To msm žveplo naš organizem uporabi za izdelavo proteinov keratina in kolagena. Kolagen je osnovni strukturni protein, ki se nahaja v medceličnem prostoru vseh vezivnih tkiv pri vseh živalih. Keratin pa je glavna sestavina nohtov ter las in je zelo trd.

Methylsulfonylmethane kaj je in kako nastaneMethylsulfonylmethane

Mineral lepote ali methylsulfonylmethane je tip organske žveplove spojine, kateri se nahaja v vseh živih bitjih. Alge in plankton absorbirajo anorgansko žveplo in ko odmrejo jih predelajo encimi. Tako nastane DMS ali dimetilsulfoksid.

Ker je ni topen v vodi, a vseeno zelo hlapljiv počasi izhlapeva v stratosfero. Tam ga ultra vijolična svetloba predela v DMSO, kateri se potem pretvori v MSM ali methylsulfonylmethane. MSM in DMSO sta topna v vodi in se z dežjem vračata na zemljo. Prav zato je v deževnici methylsulfonylmethane v obilju. Največ MSM je v lubju borvcev. Ker pa se methylsulfonylmethane s kuhanjem hrane uniči, ljudje posegajo po prehranskem dopolnilu MSM prah. MSM prah se običajno izdeluje iz koruze, ker bi z izdelavo iz lubja morali posekati preveč dreves.(a)

Zakaj uporabljamo methylsulfonylmethane ali mineral lepote

Že sam beseda pove, da se mineral lepote uporablja za lepotne namene. Uporablja se za lepše, bolj sijoče in bolj močne lase. Poleg tega ga uporabljamo za lepšo kožo in celo proti mozoljem.

MSM je tudi zelo močen antioksidant, zato je zelo priljubljen pri ljudeh, katere zanima zdrav način življenja. Ima pa zelo širok spekter uporabe v alternativni medicini. Mnogi posegajo po mineralu lepote za blažitev bolečin v sklepih, blažitev vnetij ter ojačanje imunskega sistema.

methylsulfonylmethane ali mineral lepoteNašteli vam bomo nekaj znanstveno dokazanih dejstev uporabe MSM:

  • lahko vam zmanjša bolečine in otrdelost v sklepih in vam nudi večjo gibljivost
  • ima zelo močno protivnetno delovanje, kot je povečanje ravni Glutationa, ki je močan antioksidant
  • lahko vam skrajša čas okrevanja po vadbi ter zmanjša mišične poškodbe in stres, saj omogoči odvajanje mlečne kisline iz mišic
  • pomaga blažiti simptome artritisa, s tem da ublaži bolečine in otrdelost
  • pomaga vam blažiti simptome alergij, s tem ko blaži vnetja
  • služi kot podpora in ojačitev imunskemu sistemu
  • lahko vam izboljša splošno zdravje kože saj ojača Keratin
  • lahko je tudi primeren za boj z določenimi rakavimi obolenji kot so želodčni rak, rak sapnika, jeter, debelega črevesa in mehurja (b)

 

FoodFacts