Kaj je ferata [In kaj plezanje po feratah]

Kaj je ferata? Via Ferrata (znana tudi kot Klettersteig) je plezanje ali vzpon, ki vključuje vse od kovinskih stopnic in lestev do trajno pritrjene jeklenice. Ferata ali dobeseden prevod (Železna pot) omogoča varen in razmeroma direkten vzpon po sicer zahtevnem ali nedostopnem terenu.

Leta 1869 je Johann Stüdl uredil postavitev fiksnih jeklenic kot zaščito za turiste, ki se želijo povzpeti na jugozahodni greben Großglocknerja: najvišje gore v Avstriji. Ko je alpski turizem naraščal, so poti nastajale povsod od najvišjega vrha v Nemčiji do enega najslavnejših vrhov v francoskih Pirenejih. Via ferata je torej zavarovana plezalna pot, ki tudi ljudem, ki niso alpinisti omogoča, da pridejo do krajev, kamor pohodniki nikoli ne bi mogli priti. Če ste avanturistični tip, ki ima rad adrenalin, a brez znanja plezanja, potem je feratanje najboljša možnost doslej.

Via Ferrata in Dolomiti

Čeprav lahko poti najdemo po vsem svetu, se Via Ferrata pogosto identificira z visokimi apnenčastimi stolpi v italijanskih Dolomitih. Zgodnje klasike segajo pred 1. svetovno vojno, med letoma 1915 in 1917 pa so vojaške italijanske in avstrijske sile nadelale ogromno poti, da so lahko vzdrževale in obdržale položaje na vrhovih. Danes pa Dolomiti ponujajo neverjetno paleto možnosti, od preprostih pohodov do težje prehodnih “adrenalinskih” poti, postavljenih bolj kot v adrenalinskih parkih.

Kaj vključuje Via Ferrata?

Če ima pot varovalno jeklenico, je to običajno z dobrim razlogom! Varnostne jeklenice praviloma potekajo neprekinjeno od začetka poti do konca poti in so v rednih intervalih pritrjene na skalo. Da bi bili varni, se plezalci na jeklenico pritrdijo z vrvmi, imenovanimi samovarovalni komplet, ki jih je treba premikati med posameznimi odseki.

Vse ostalo na poteh Via Ferata je odvisno od poti. Nekatere vključujejo le nekaj več kot hojo in plezanje po lestvi. Druge vključujejo veliko spretnosti, plezanja po visečih mostovih in bolj zahtevnih previsih, kjer boste rabili veliko moči v rokah. Na nekaterih feratah boste prečili soteske samo na visečih vrveh.

Oprema za Ferate

Osnovna oprema za ferate je preprosta, a učinkovita. Nekatere poti zahtevajo samo plezalne čelade, plezalni pas, samovarovalni komplet, primerna oblačila, obutev in rokavice za ferate. V nekaterih primerih pa boste morda morali dodati dodatno specialno plezalno in / ali gorniško opremo!

Ferate so kot rečeno opremljene z jeklenicami, klini in lestvami, zato so rokavice obvezne.

Absolutni minimum potrebnega orodja vsebuje:

Kaj je potrebno vedeti preden začnete?

Zavarovane plezalne poti, oziroma ferate so razdeljene v različne težavnostne stopnje. Tako se najdejo poti za vsakogar. Od senostavnih in družinam prijaznih do zahtevnih, primernih samo za izkušene plezalce. Težavnost se ocenjuje s črkami in številkami. Če ste začetnik, lahko varno domnevate, da bo ferrata 4 – D preveč zahtevna, 2,5 – B pa bo bolj primerna za začetek.

Predno se odpravite na ferato se pozanimajte o njenem stanju in zahtevnosti. Nikoli ne plezajte sami. Osnovno pravilo, ki se ga držimo v gorah, je preprosto: Najprej poskrbimo za svojo varnost in potem še za varnost vseh ostalih.

  • Na pot se odpravimo dovolj zgodaj, da nas ne ulovi tema
  • Če ne vest kako se oprema uporablja, obiščite tečaj za ferate ali pa najemite lokalnega vodnika – Opremo si lahko tudi izposodite
  • Na jeklenico naj bo vedno pripeta vsaj ena vponka.
  • Na enem odseku jeklenice med dvemi vpetji naj bo samo ena oseba naenkrat, saj sicer prihaja do gneče

Če se odločate med izposojo in nakupom, vam svetujemo, da si nabavite svoj komplet opreme. Tako boste vedeli kaj imate in kako je oprema vzdrževana. Ne smete pozabiti, da se številne poti po feratah nahajajo visoko v gorah, nad 3000 metrov. Na takšni višini lahko opazite prve simptome višinske bolezni.

Prav tako morate biti sposobni za pohod v gore. Očitno vam ni treba teči maratonov za enodnevne pohode, vendar je vedno dobro, da se fizično pripravite – nekaj tednov / mesecev pred odhodom v gore redno izvajajte počepe, tecite, plavajte ali kolesarite.

Preden se odpravite na ferato, je dobro preizkusiti svoje spretnosti na progi za vrvi ali pa na notranji plezalni steni. Dober trening so tudi zavarovane plezalne poti, ki niso športne ferate. Izberite lažje, če ste začetnik. Tudi lahke poti zahtevajo nekaj plezalnih veščin. Zavedati se morate tudi svojega strahu pred višino – izpostavljenost na poteh po feratah  je običajno velika. Ni smiselno kupovati opreme, ne da bi vedeli, ali se boste zabavali na takšni poti.

 

Gledanje filmov na YouTube kanalih je sicer lahko koristno, a resnično premalo, da preverite svojo sposobnost plezanja po feratah. Obstajajo spletna mesta, kjer so navedene vse ferate in tudi razporejene po kategorijah. Nekateri taki vodnik so boljši od drugih tako, da jih raje preverite več, kakor da bo sledilo neprijetno presenečenje, ko bost prispeli na mesto, kjer je ferata.

Italijanski dolomiti in ferate

Pravijo, da so italijanski Dolomiti najboljše gore za ljubitelje ferata. Res je – tam jih je največ. Po drugi strani pa velja splošno mnenje, da Avstrijci bolje skrbijo za svoje klettersteig in da je v dolinah na voljo več plezalnih poti. V Dolomitih so poti slabo označene, ni povsod informativnih tabel ali napisov, lestve so zarjavele. Ferate se običajno začnejo na višini 2500-2700 metrov.

Vsekakor morate svoje znanje graditi na izkušnjah in ne smete pretiravati. Morda niste tako dobro pripravljeni kot bi si želeli. Nujno morate preveriti, da nimate straha pred višino. Če ste bili le povprečen vikend pohodnik in bi kar naenkrat radi preizkusili ferate, potem je morda bolje, da najprej nekaj naredite na fizični kondiciji in okrepite mišice na rokah.

 

Zaključek – Kaj je ferata

Upam, da smo vam odgovorili na vprašanje kaj je ferata in kaj pomeni plezanje po feratah. Čeprav ferate na prvi pogled morda zgledajo strašljivo in izzivalno vam bodo dale veliko pozitivnih čustev. Všeč vam bo občutek zadovoljstva, ko boste prispeli na vrh in še posebej, ko boste spet v dolini. Ko boste čez nekaj časa strnili vtise, boste presrečni. zasvojili vas bodo tudi razgledi z vrhov. Če ostanete na “običajni” pohodniški poti, verjetno nikoli ne boste mogli videti resnično osupljivih razgledov.

Ni pa ta šport za vsakogar. Zato se morate najprej preizkusiti. In resnica je, da so bili eden najboljših pogledov, ki sem jih kdaj občudoval, na voljo samo visoko preko ferate.  Preberite si tudi zapis katere so najlepše ferate v Dolomitih.

(1)

FoodFacts