Alergije na sadje in zelenjavo

ALERGIJE NA SADJE IN ZELENJAVO

Češnje vsebujejo kumarin, ki zavira strjevanje krvi.

Ananas vsebuje encim bromelain, ki se s kuhanjem uniči.

Avokado lahko pri diabetikih tipa II povzroča visoko raven sladkorja v krvi.

Grah vsebuje proteazne inhibitorje, ki so v stročnicah in povzročajo motnje v rasti, če otrok uživa predvsem stročnice brez mesa in sira ter se prehranjuje v glavnem brez živalskih izdelkov. Protezni inhibitorji so rastlinske snovi, ki so v velikih odmerkih škodljive. Če jih skuhamo se njihov učinek zmanjša.

Alergije na hrano

Alergije na mleko

Alergije na žita in žitne izdelke

Alergije na sadje in zelenjavo

Alergije na jaca in poživi

Nezrel krompir vsebuje solanin, ki ga slabo prenašajo otroci. Simptomi so glavobol, bolečine v trebuhu, driska ter žgečkanje v grlu.

Beluši in špinača vsebujeta saponine, ki so prisotni tudi v stročnicah. Alergiji se izognemo tako, da zelenjavo, ki vsebuje saponine kombiniramo z živili, ki vsebujejo beljakovine in maščobe. Saponini vežejo maščobe in beljakovine tako, da jih telo ne more prevzeti.

Zelene dele paradižnika je treba odstraniti saj vsebujejo solanin. Paradižnik pa vsebuje tudi snov serotonin, ki dviguje krvni tlak, če ga zaužijemo v velikih količinah.