Alergije

ALERGIJE NA HRANO

Alergija je preobčutljivostna reakcija telesa zaradi pomanjkljivega imunskega sistema. Telo se preobčutljivo odzove na nenevarne snovi. Vzroki za nastanek alergij so predvsem večje onesnaževanje okolja in ogrevanje ozračja.

Če sta alergična oba starša je verjetnost, da bo alergičen otrok (70%).
Če je alergičen eden od staršev je verjetnost, da bo alergičen otrok (<30%).
Če ni alergičen nobeden od staršev je verjetnost, da bo alergičen otrok (<10%). Če se alergija pojavi pred 3 letom starosti bo v 80% minila v roku 3 let. Če se alergija pojavi po 3 letu starosti bo v 33% minila v roku 3 let.

Alergije na hrano

Alergije na mleko

Alergije na žita in žitne izdelke

Alergije na sadje in zelenjavo

Najpogosteje povzročajo alergična obolenja naslednja živila:

→ mleko in mlečni izdelki
→ žita in žitni izdelki
→ meso in mesni izdelki
→ jajca
→ zelenjava
→ zelišča, začimbe
→ oreščki
→ gobe

Alergen je snov, ki draži naš imunski sistem in povzroča alergijo. Najbolj znani alergeni so (cvetni prah, živalska dlaka, pršice, plesni, živila). Alergene snovi so večinoma beljakovine, ki jih telo prepozna za sovražnika in se bojuje proti njej.

Anafilaktični šok je najhujša oblika takojšnje preobčutljivostne reakcije, ki se lahko konča s smrtjo. Do anifilaktičnega šoka pride največkrat po piku žuželk, po zaužitju določene hrane in zdravil. Bolezenski znaki oz. simptomi so hitrejši srčni utrip, srbenje, težko dihanje…